Tuula Komsin vinkkejä aktiivisille kansalaisille, eli Tuulan teesit

1. Ota sana haltuun

Sanasepoiksi ei kaikkien tarvitse ryhtyä, mutta sanojen merkitykset kannattaa oppia. Älä niele purematta sanoja tai lyhenteitä (esim. EVM, eurobondit, tukiostot, vivuttaminen ym.), joiden merkitystä et ymmärrä. Vaadi selitys medialta tai päättäjiltä ja kaikilta, jotka kyseistä sanaa käyttävät. Tunnista sanoilla manipulointi ja propaganda. Älä anna eliitin puhua pääsi yli. Hälytyskellojen pitää soida, kun kauniita sanoja käytetään kansalaisille haitallisista asioista, esim. "yhteisvastuu" puhuttaessa pankkituesta - siis eliitin pelastamisesta pienten ihmisten varoilla.

Yhtä lailla varuillaan pitää olla virallisen kuuloisista mutta kovin tarkoitushakuisista uudissanoista; esimerkiksi "islamofobia" -nimistä sairautta ei ole missään tautiluokituksessa. Kysy siis, mitä puhuja sanalla tarkoittaa. Toki tämä koskee muitakin suosittuja "diagnooseja", joiden sivistyssanaluonne vaihtelee puhujan makumieltymysten mukaan "äärioikeistopopulistisista uusfasisteista" "punavihermädättäjiin".

2. Usko hyvään, mutta älä ole hyväuskoinen

Yhteiskunnan ja talouden toimivuus perustuu luottamukseen. Tunnettu rehellisyytemme on mahdollistanut suomalaisen hyvinvointivaltion sekä taloudellisen menestyksen. Onnellisimpia asuinalueita ovat ne, joissa ovia ei ole tarvinnut lukita yöksi. Suomalaisen sanaan on voinut luottaa myös maailmalla. Luottamus kannustaa yrittämään ja luo tulevaisuudenuskoa.

Mutta olemme saaneet karvaasti kokea, että kaikki eivät ajattele meidän parastamme, eivätkä kaikki tule maahamme vilpittömin aikein. Tämä koskee niin yksilöitä, yrityksiä kuin ideologioitakin. Kuka esim. vakavissaan uskoi Microsoftin haluavan säilyttää työpaikat Suomessa? Kuka uskoo EU:n liittovaltion ajavan maamme etuja? Kuka uskoo kaikkien Suomeen pyrkivien ulkomaalaisten haluavan rakentaa maatamme, eikä vain käyttää hyväuskoisuuttamme omiin tarpeisiinsa? Ole terveesti epäluuloinen.

3. Kyseenalaista valtapolitiikka ja -media

Poliitikot ja heidän hallitsemansa media (tai media ja niiden hallitsemat poliitikot) käyttävät usein lauseita, joiden informaatioarvo on nolla. Mutta tarpeeksi usein toistettuina ne alkavat tuntua tavallisista mediankuluttajista ikään kuin todistetuilta luonnonlaeilta. Ei ole kauaakaan siitä, kun hoettiin, miten tärkeää Suomen on päästä euron ja valuuttaunionin kautta "EU:n kovaan ytimeen", koska "muuten menetämme mahdollisuuden vaikuttaa". Ja kuinka kävi? Juuri euroon liittymällä menetimme mahdollisuuden vaikuttaa  - omaan talouspolitiikkaamme.

4. Muista tärkeysjärjestys

Taloudellisen tilanteen merkitystä yksilön ja kansan hyvinvointiin ei voi kiistää. Mutta aivan yhtä hakoteillä olemme, jos mittaame kaikkia elämänarvoja rahassa. Nykyinen pääministerimme markkinoi Transatlanttista vapaakauppasopimusta sillä, että jokainen suomalainen kuulemma voittaisi sen toteuduttua keskimäärin n. 600 euroa. Mikäli kuitenkin hälyttävät uutiset pitävät paikkansa, kyseinen sopimus (TTIP) voisi merkitä ylikansallisten suuryhtiöiden päätäntävaltaa Suomen lain yli ja ohi. Näillä yhtiöillä on intressejä Suomen luonnonrikkauksiin, mm. mineraaleihin ja pohjaveteen, todelliseen kansallisaarteeseemme. Olisiko 600 euroa per asukas käypä korvaus kotimaamme ja sen kansallisomaisuuden ryöväyksestä? Asiaa ei siis voi euromääräisesti mitata. Muihinkaan elämämme keskeisimpiin arvoihin ei voi laittaa hintalappua. Mitä maksaa terveys, puhdas omatunto, uskonnollinen ja/tai ettinen vakaumus jne.

5. Pyri yhteistyöhön ja tasapainoon ympäristön kanssa

Halusit tai et, olet vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Jos asut Suomessa, vuorovaikutuskumppaneitasi ovat useimmiten paitsi toiset suomalaiset, myös suomalainen luonto ja kulttuuriympäristö eri muodoissaan. Rakasta siis lähimmäistäsi, ennen kuin vaadit apua kauimmaisellesi. Meillä ja vain meillä on pääasiallinen vastuu omasta kansasta ja omasta maasta, sen luonnosta, kielestä ja elämäntavasta. Jos emme itse ole tasapainossa, ei meistä ole avuksi muillekaan.

Tasapainoon kuuluu riittävän suuri omavaraisuus. Tästä ollaan poliittisella tasolla koko ajan luopumassa paitsi energiataloudessa, myös ravinnontuotannossa, enkä pidä kehitystä terveenä. Kulje siis trendiä vastaan, ja suosi ruuassa kotimaista, pienleipomoita, suoramyyntiä, tai mikäli vain mahdollista, kasvata osa ruuastasi itse. Marjasta ja sienestä. Osta kotimaista kalaa. Älä anna ylikansallisten suuryhtiöiden päättää, mitä panet suuhusi. Ne eivät ajattele sinua, terveyttäsi tai tämän maan tai ympäristömme parasta. Vaikka et pienellä kerrostaloparvekkeella ehkä yllä omavaraisuuteen ruokataloudessasi, annat ainakin symbolisen, mutta tärkeän viestin ympäristöllesi sekä lopulta päättäjillemme. Kotimaista ruuantuotantoa ei saa ajaa alas. Maajussit kunniaan!

6. Hanki kumppaneita, älä vihollisia

Hajota ja hallitse on aina ollut valtaeliitin kannalta tehokas tapa nujertaa vastarinta. Niin kauan kun vastustajat kiistelevät keskenään, todelliset hirmuhallitsijat voivat jatkaa linjoillaan ja pysyä yltäkylläisessä vallassaan. Kannattaa siis aina kuunnella heitäkin, jotka edustavat vaikkapa vastakkaisia poliittisia tai ideologisia linjoja. Joskus nimittäin samanmielisyyttä löytyy yllättäviltä tahoilta. Tartu näihin yhdistäviin tekijöihin, vaikka niiden esittäjä olisi toisissa, kenties vähäpätöisemmissä asioissa täysin eri mieltä. Maailman bisnesjättien ylikansallista valtaa voivat rinta rinnan vastustaa niin uskovaiset kuin ateistit, äärioikeistolaiset kuin -vasemmistolaiset, perussuomalaiset sekä "viherpiipertäjät" jne.  Pidetään yhtä tärkeimmissä asioissa, vähemmän tärkeissä sallittakoon eriävät mielipiteet.

7. Älä pelkää leimakirveitä äläkä tartu niihin itse

Jos sanot ääneen olevasi huolestunut suunnasta, johon Suomea ajetaan, saat todennäköisesti ainakin joiltakin tahoilta osaksesi pilkkaa. Viimeistään valtamediasta kuulet tuomion, kuinka vääriä ajatuksesi ovat. Jos kritisoit EU:ta tai euroa, olet vaarallinen populisti, joka ei halua "kantaa vastuuta". Jos ajattelet, että meidän olisi huolehdittava omista asioistamme ensisijaisesti, (kuka muukaan niistä huolehtisi), olet nationalisti, siis melkein natsi ja rasisti. Jos olet sitä mieltä, että jotkut aikaisemmat politiikan linjat tai ajatusmallit toimivat Suomessa paremmin, olet haihatteleva impivaaralainen, ja jos olet kaikkien päättelyidesi jälkeen tullut siihen tulokseen, että jotkut tahot pyrkivät tahallaan haittaamaan Suomen omavaraisuutta, itsenäisyyttä ja menestystä, olet sitä kaikkein pahinta lajia, eli "salaliittoteoreetikko". Noiden haukkumasanojen ainoa oikea paikka on henkinen roskakori. Älä anna niiden vaikuttaa perusteltuihin ajatuksiisi lainkaan.

Toisaalta älä myös itse ole ennakkoluuloinen. Jos joku haluaa suojella suomalaista luontoa, joka on meidän elinehtomme, älä hauku viherpiiperöksi äläkä ituhipiksi. Jos joku on sitä mieltä, että idänkauppa ja sen ylläpito on niinikään Suomelle elinehto, älä hauku häntä suomettuneeksi, kommunistiksi tai Putinin perseennuolijaksi. Älä varsinkaan, jos idänkaupan tuoma vauraus on sinutkin vaurastuttanut, tai sitä kautta verovarojen muodossa hoitanut, kouluttanut tai jopa elättänyt.

8. Mitalilla on aina kaksi puolta

Ihmisillä on aina taipumus kärjistää ja yksinkertaistaa. Kun tulee kiistoja ja näkemyseroja, esim. maahanmuutto, idänsuhteet, EU-politiikka tai vaikkapa nykyään niin muodikas homoliittokysymys, ei malteta pysyä asia-argumenteissa, vaan keskustelu polarisoituu kahden toisiaan vihaavan ääripään välille. Kuitenkaan liiallinen mustavalkoistus ei palvele ketään, vähiten maamme etuja. Eikä sellaista kiistaa olekaan, että jommalla kummalla ääripäällä olisi hallussaan absoluuttinen totuus. Siksikin täytyy ihmetellä valtamedian uutisointia, joka markkinoidaan objektiivisena, mutta sisältää usein vain yhden totuuden. Ärsyyntyminen saattaa johtaa vastareaktioon ja liialliseen heilahtamiseen toiseen ääripäähän. Tämä edelleen ruokkii ja vahvistaa vastapuolen näkemystä, ja kuilu sen kun syvenee. Ilmiö on havaittavissa niin maahanmuutto- homoliitto- kuin Venäjä-keskustelussakin. Maailman konfliktejakin ymmärtää aina partemmin, kun jaksaa kuunnella molempien osapuolten näkemyksiä ja vaatia samaa myös medialta. Suomalaiset ovat kuuluisia sovittelevuudestaan ja maltillisuudestaan, ja on todella harmi, jos pilaamme tämän kauniin ominaisuutemme ihan itse.

9. Älä mene massan mukana - ennen kuin tiedät, mihin massa on menossa

Useimmat meistä haluavat olla hyviä ihmisiä, ja toivomme, että myös muut pitävät meitä sellaisina. Tässä ei ole mitään pahaa. Harmillisempaahan se olisi, jos tieten tahtoen haluaisimme kuulua "pahiksiin" ja toimisimme sen mukaan.

Mutta ongelma on, että liian monet haluavat kuulua "hyviksiin" ikään kuin oikotietä. He eivät mieti itsenäisesti, mikä missäkin tilanteessa on hyvää tai ainakin vähiten pahaa. Heille riittää, että jokin ylempi taho, media, kaverit tai "älyköt" kertovat - usein ilman tarkempia perusteluja - mikä on ns. oikea mielipide. 

Toinen asia, mikä on meille monille tyypillistä, on pyrkimys välttää "massan mukana" menemistä. "Massa" on aina jotain tyhmää, sivistymätöntä, ennakkoluuloista ja pahantahtoista. Mutta itselleen sädekehää halajavat usein ovat juuri niitä kaikkein alttiimpia muodostamaan oman tahdottoman massansa, jota media ja sen propaganda voi ohjailla mielensä mukaan. Ohjailun välineinä käytetään leimakirveitä ja hurskastelua, edellisestä esimerkkeinä tutut "populismi", "nationalismi" jne. ja jälkimmäisistä "suvaitsevaisuus", "ympäristöarvot" "ihmisoikeuksien kunnioittaminen" - joita voi tilanteen mukaan väännellä mihin tahansa tarkoituksiin.

On kuitenkin yksi asia, jossa massojen mielipidettä on pakko kunnioittaa, koska vaihtoehto on aina paljon pahempi. Tarkoitan tietenkin demokratiaa. Laillisten vaalien tulos, siis kansan enemmistön tahto, on pakko hyväksyä, riippumatta kuinka "väärin" kansa on itse kunkin mielestä äänestänyt. Tämä koskee myös muitten kansojen laillisiksi todettuja äänestyksiä.

Mutta äänestitpä itse taikka et, olet joka tapauksessa osa päätöksiä tekevää massaa. Ellet ole hyvin tyytyväinen nykytilaan, muista siis äänestää, mutta tee äänestyspäätöksesi niin itsenäisesti ja perustellusti kuin vain voit. Hyväksi ihmiseksi julistautunut ehdokas ei välttämättä ole kansamme asialla. Muttei välttämättä se valtakunnan pahiskaan!

10. Jos haluat muutosta, aloita itsestäsi

Yksi ihminen tuskin voi paljon muuttaa nykypolitiikan Suomelle tuhoisaa suuntaa. Toisaalta, kuka muukaan voi, ellei yksittäinen ihminen? Yhdessä heistä muodostuu iso joukko. Aloita siis itsestäsi. Tarkista jokapäiväiset valintasi. Mitä ostat, mistä ostat, kenen lehtiä tilaat, keille suot suosiosi ja keitä pidät vähempiarvoisina. Meillä suomalaisilla on tapana pitää jotenkin ylevänä sitä, että poljemme omaa kansallista itseisarvoamme ja pidämme muita aina parempina, silloinkin, kun he toimivat meidän haitaksemme. Valitse siis kaupassa aina kotimainen vaihtoehto. Vaadi kauppiasta kertomaan tuotteen alkuperä. Aina ei tarvitse mennä edes kauppaan asti, jos voit ostaa suoraan naapuriltasi. Jos huomaat mediassa nurinkurista tietoa, lähetä vastine. Tai lopeta tilaus. Tärkeintä, että reagoit. Muista myös äänestää. Pelkkä kotinurkissa jupiseminen yhteiskunnan vioista ei auta, sillä yhteiskunta olemme me. Ainakin vielä toistaiseksi. Pidetään siis siitä kiinni, ennen kuin tulevat "ne", jolloin tämä ei enää ole meidän yhteiskunta.